Staklene zimske bašte

Pod ovim terminom se smatra formiranje nove prostorija u delu terase ili nezavisno od već postojećeg objekta. Ta prostoija može da služi kao produžetak dnevnog boravka ili namenski kao zimski vrt gde bi se ukućani imali utisak da su napolju usled hladnih zimskih dna.

Staklene bašte su prvenstveno počele da se pojavljuju u Engleskoj da bi kasnije postale popularne u celom svetu.
Sastoje se iz providnog staklenog krova i spoljašnjih zidova sa malom zastupljenošću aluminijumskih profila. Predstavljaju prestiž, luksus i kućama daju novu dimenziju dok ukućanima novi prostor za uživanje.
Obično spoljni zidovi staklenih zimskih bašta za vreme toplog perioda mogu da se sklone u stranu da ne smetaju. Obično su to klizne površine ili preklopive površine.
Stakla na staklenim zimskim baštama je poželjno da budu sa većim energetskim karakteristikama (niskoemisiona ili HI stakla) a opet sa određenim solarnim faktorom radi postizanja energetske efikasnosti ako se radi o grejanom prostoru. A ako je to prostorija koja se ne greje intenzivno onda nema potrebe za tom vrstom stakala. Unutrašnjost konstrukcije i stolarije može da se obloži drvetom i na taj način se dobija prirodniji ambijent.
U mnogim sučajevima te prostorije služe za sedenje u periodu oborinskih padavina i hladnijih dana.